ترکیب رنگ در چیدمان
ترکیب رنگ در چیدمان چگونه باید باشد؟
ترکیب رنگ در چیدمان
انتخاب رنگ در چیدمان به دلیل تأثیر زیادی که در زیبایی فضا میتواند داشته باشد بسیار مهم است. قوانین و اصول خاصی نیز به همین منظور تعریف شده است که در ادامه به مهمترین آنها پرداخته شده است.
قانون اول؛ قانون 10-30-60
این قانون در نهایت سادگی تأثیر به سزایی در انتخاب بهترین رنگ برای چیدمان منزل دارد. در واقع این قانون محبوبترین اصل در رنگ پردازی چیدمان منزل مدرن یا سنتی است. این قانون را میتوان به صورت زیر خلاصه کرد.
- 60 درصد از اتاق مورد نظر باید با استفاده از رنگ اصلی که انتخاب کردهاید پوشش داده شود. رنگ اصلی باید خنثی باشد. از رنگهای خیلی روشن پرهیز کنید.
- 30 درصد فضا نیز باید با استفاده از رنگ دوم و مکمل رنگ اصلی تزیین شود. این رنگ باید در اکسسوری ها استفاده شود. دو رنگ اصلی و این رنگ باید یکنواخت با هم باشند.
- 10 درصد باقیمانده فضا باید از رنگ سوم تزیین شود. رنگ سوم از آن جهت مهم است که باید بتواند یکنواختی شکل گرفته به واسطه رنگ اول و دوم را از طریق تضاد کاملاً به هم بریزد.
برای نمونه بر اساس قانون 10-30-60 میتوان در یک خانه، اکسسوریها و وسایل زیر را مشمول هر یک از بخشهای این قانون ساخت.
60 درصد
- دیوارها
- فرش
- مبلمان
30 درصد
- پردهها
- صندلیهای تکی مبلمان
- اکسسوریهای کوچک
10 درصد
- بالشتها و کوشنها
- اکسسوریهای دکوراتیو
- کارهای هنری مانند تابلو
قانون دوم؛ استفاده از رنگهای متضاد
برای همه پیش آمده است که وقتی در حال انتخاب رنگهای چیدمان هستیم، صرفاً رنگهایی بسیار مشابه را به کار میگیریم. با این عمل انتظار هم داریم که ترکیب رنگها به خوبی پیش برود. در حالی که داستان کاملاً خلاف انتظار ما خواهد بود. فضای کاملاً یکنواخت و خسته کننده شکل خواهد گرفت.
از ترکیب رنگهای مختلف با یکدیگر نترسید. مطمئناً به گرفتن مشاوره و حتی کمی مطالعه میتوانید بهترین ترکیب رنگ را پیدا کنید. رنگهای متضاد یکدیگر میتوانند نتایج خوبی را به دست دهند.
- سفید و سیاه
- آبی و نارنجی
- زرد و بنفش
قانون سوم؛ روانشناسی رنگ
طراحان داخلی در چیدمان سعی دارند با استفاده از رنگها بتوانند احساسات افراد را تحریک کنند. مهم است که به این نکته توجه کنیم که رنگها، چیزهای زیادی در خصوص افراد ساکن و خود خانه برای گفتن دارند. در ادامه روانشناسی چند تا از رنگهای مهم آورده شده است.
قرمز
- مهیج و محرک
- مثبت: پراحساس، گرم، پر اشتیاق، فعال، قوی
- منفی: سخت و شدید، مهاجم، خشمناک، حریص، به رنگ خون
زرد
- تسلیبخش
- مثبت: آفتابی، شاد، درخشان، سرزنده
- منفی: خودپسندی و خودمحوری، درخشان و خودنما
سبز
- گوشهگیر و آرامشبخش
- مثبت: آرام، نیروبخش، آسوده و طبیعی
- منفی: معمولی، خستهکننده، گناهکار
آبی
- گوشهگیر، کنارهگیر و آرامشبخش
- مثبت: خونسرد، آرام، معتدل، میانهرو، ایمن، راحت و اصیل
- منفی: ترساننده، ناامیدکننده، دلتنگ کننده، سرد و مالیخولیا
سفید
- بیتفاوت، بیتوجه
- مثبت: تمیز، تازه، درخشان
- منفی: خالی، بیبار، بیهوده
برای اطلاعات بیشتر در خصوص روانشناسی رنگها میتوانید به مقاله «روانشناسی رنگها در معماری ؛ از سفید تا سیاه» نگاهی بیندازید.
قانون چهارم؛ رنگهای گرم و سرد
اصطلاح گرم و سرد اشاره به رنگهایی خاص دارد. به طور کلی رنگهایی مانند قرمز، نارنجی و زرد دارای ماهیتی گرم و رنگهای خنثی مانند قهوهای دارای ماهیتی سرد هستند.
انتخاب ترکیبی از رنگهای گرم و سرد، انرژی جریان یافته در منزل را تحت تأثیر قرار میدهد. رنگهای گرم به دلیل جذاب بودن برای فضاهای ورودی بسیار مناسب هستند.
رنگهای سرد نیز با حس آرامشی که دارند برای اتاق خوابها و فضاهای کاری بسیار مناسب هستند. برای رنگ پردازی و گرفتن ایده در خصوص اتاق خوابها میتوانید به مقاله «رنگ اتاق خواب نوجوان ؛ رنگهای اصلی و تأثیرات روانی آن بر نوجوانان» مراجعه کنید.
منبع: ویکی ساختمان